Over

Even  in het kort:

Al op jonge leeftijd raakte ik bijzonder geinteresseerd in het kweken van vogels. Vooral de veelheid aan kleuren van de vogels fascineerde me. We gingen ook vaak naar markten, tentoonstellingen en beurzen om de mooiste felgekleurde (sub)tropische vogels te bewonderen. De eerste vogels waren Grasparkieten. Zoals de meeste fanatieke liefhebbers die op jonge leeftijd startten met het kweken van vogels, werden de kooien langszamerhand groter, mooier en steeds talrijker. De Grasparkieten moesten uiteindelijk plaatsmaken voor Roodruggen en Valkparkieten.

tuin

Op het ogenblik heb ik 7 buitenkooien met binnenverblijf. Hiervan gebruik ik 5 kooien voor de kweek met de grotere soorten zoals Halsbandparkieten en de  Hoornparkieten. Met de Splendids kweek ik in de binnenkooien 18 stuks. Na de kweek kunnen de Splendids uitvliegen in de 2 grote kooien die nog over zijn.

binnenkooien 07 (512 x 384)

Om toch zoveel mogelijk  ziektes buiten de kooi te houden heb ik er een ontsmettingsmat liggen.

ontsmetingsmat 07 (512 x 384)

De broedblokken gaan begin Maart open en kan de kweek beginnen. De laatste jaren heb ik me vooral bezig gehouden en verdiept in de Neophema’s en dan specifiek in de Splendidparkiet. Het is een elk jaar opnieuw weer de kunst om de koppels zo samen te stellen, dat er een grote kans bestaat dat de jonge vogels die kleuren krijgen, waarop je hoopt. En dan kan het ook nog eens voorkomen dat er een kleur bijzit die je helemaal niet verwacht. Vanaf het moment dat de jonge vogels uit het ei tevoorschijn komt, loopt de spanning op! Hebben ze zwarte of witte teennagels of rode of zwarte ogen! Welke kleur veren komen er? Dat is het mooie van mutatiekweek. Dit alles wordt dan ook bijgehouden op kweekkaarten om nog gerichter te kweken.

kweekkaarten 07 (512 x 384)

Zo blijft het kweken van vogels elk jaar opnieuw weer spannend………….

Shortcuts & Links

Search

Latest Posts